søndag 30. september 2012

Japansk bad - sentō (銭湯) eller onsen(温泉)

I dag hadde vi nok en spennende kulturell opplevelse. Hotellets utendørsbassenger var stengt grunnet oppryddning etter tyfon. Derfor ville vi se om det var muligheter for bading innendørs. 

Jeg hadde fått med meg at hotellet hadde en spa-avdeling, med massasje, neglestudio og bademuligheter. Badeområdet hadde flere små bassenger og badstue. Jeg og ungene var rask å hente badeklærne.. Da vi først tittet inn var det ingen andre der. Vi kom tilbake og startet ut i et fint omkledningsrom. Jeg la merke til at det var en hylle som var opptatt, altså var det andre som også badet.

Vi gjorde oss klar kledde på badeklær og gikk ut i et stort åpent rom. Det var bare en inngangsdør til dette rommet. Så vi skjønte fort at denne delen kun var for damene. 

Det var ikke vanlige dusjer, men en rekker "båser" vi kunne vaske oss i. 

Maya og Sara demonstrerer..


Endelig et speil i rett høyde..

Vi vasket oss godt, samtidig som vi noterte at damen som badet samtidig som oss var helt naken. Denne nakenheten gjorde at jeg måtte undersøke historien bak.


Dette bassenget holdt 40 grader. Det samme gjorde boblebadet.



Det var badstu og et lite bad med kaldere vann man kunne kjøle seg ned i etter badstua.



Hotellets sentō eller onsen er et typisk tradisjonelt japansk bad. Et sentō er offentlig bad, et onsen er en type sentō, men badevannet kommer fra en varm kilde. Hotellet vårt hadde skilt om at vannet kom fra Manza sea. Jeg vet ikke om det var for å kunne kalle seg for et Onsen, men Maya mente at vannet ikke var salt nok til å komme kun fra sjøen.

Tidligere var det vanlig at japanere regelmessig gikk til kommunale bad fordi  mange hadde ikke bad hjemme. I dag er antallet offentlige bad betraktelig redusert, ettersom de aller fleste har bad og dusj i boligen sin. I mange boliger finnes det dusjrom som er nokså ulik de som er vanlig i vesten. Et dusjrom har ofte en badekar og mulighet for å dusje vedsiden av badekaret. Døra til dette rommet er ofte kontruert på en slik måte at vannet ikke renner ut i resten av badet - lik en dusj/dusjkabinett.

Sentō er delt av slik at kvinner og menn ikke bader sammen. Man vasker seg først godt med såpe før man bader naken i de store badene. Det er ansett som uakseptabelt og frekt å bade uten og vaske seg først. Det samme gjelder for bruk av såpe i badene. 

Jentene ville ikke gå ut av badet, så dette skal vi helt klart gjøre igjen! 

2 kommentarer: