onsdag 19. september 2012

Bento 弁当 - japan er bento-land!

Du trodde kanskje at Norge var matpakkens land og at ingen er så god som nordmenn på matpakker?

Hvis du trodde det, tok du grundig feil. Japanerne er verdensmestre på matpakke - eller bento som det heter her. Og når japanerne gjør noe kan du være sikker på at de gjør det 100 %. Japanerne er så gode på å lage bentoer og selge dem - at folk kommer tilreisende kun for å lære om hvordan mat kan tilberedes og serveres i bentoer, men likevel være god, sunn og ikke minst fersk.

En bento box inneholder vanligvis rice og kjøtt eller fisk sammen med syltede grønnsaker. Ferdiglagde bento boxer er å få kjøpt på de aller fleste matbutikker og kiosker. Men mange japanere bruker mye tid på å forberede ungene og ektefellens lunsj hjemme. Enkelte av mødrene i barnehagen står opp før fuglene for å lage de fineste bentoene...


Slik ser en "ordinær" bento ut:


Her ser du noen eksempler på spennende bentoer:




Bentoen har en lang historie som kan spores tilbake til tidlig kamakura periode, ca år 1200.Under EDO-perioden, ca 1600-1800, ble bentokulturen mer definert når reisende hadde med seg bentoen festet til livet. Denne bentoen bestod ofte av onigri, risballer eller ristrekanter pakket inn i sjøgress.

På slutten av 1800-tallet begynte de å selge bentoer på togstasjonene og på begynnelsen av 1900-tallet ble bentoboxer av aliminium ansett som luksusvarer.

Bentoen pakkes inn i et bomullsklede, furoshiki, som fungerer som oppbevaring og underlag under maten når de spiser.

Jeg vil jo såklart ikke være noe dårligere enn de andre mødrene. Spesielt fordi jeg synes det er viktig at Maya skal føle seg på linje med de andre - og vi er opptatt av at ungene skal integreres godt. Derfor står vi opp tidig og lager spennende matbokser til dem.


Vi har fått en helt skuff av utstyr, for som før sagt - utstyret er halve gleden ;)




Og et lite utvalg av matbokser - fordi det er spennende og varier og fordi jentene må en hver og noen ganger vil det være behov for å ha med en ekstra om vi skal noe rett etter barnehagen.

Her er noe av det vi har servert denne uka.



Hello kitty sandwich - veldig pop! Det finnes ulike varianter, Ole Brumm, Mikke Mus og helt sikkert flere andre. Her i huset er Hello Kitty en slager - og veldig japansk..




Ukas første lunsjboks - Maya var veldig fornøyd.


Mikke og Minni - her må nok øves litt. Matpakke lagd med pinsett er ganske tidkrevende..






Saras lunsj i dag. - gikk fort ned og hun vil ha mer påfyll! Det er en bamse, en kanin og en blomst - trykket ut i doble brødskiver, med spennende fyll. Mye skre dessverre, som ble mammas lunsj...

1 kommentar:

  1. Wow, kan du ikkje ha matpakkekurs me oss når du kommer hjem??? Please! ;)

    SvarSlett