onsdag 16. januar 2013

Snø i Tokyo

Mandag kom det 10 cm snø i Tokyo. Snøet kom som et sjokk på oss og de aller fleste andre i byen. Det finnes ikke brøytebiler og vinterdekk her - kjetting om du er heldig. Så en tur ut i gatene var både påkrevd og interessant.

Trafikken stod stille og jentene i kimono og sandaler (mandag var helligdag) eller høye hæler var meget kalde.

Sneen ble liggende et par dager - og det var en selsom opplevelse å se hvordan gate måkkes med støvbrett eller kostes med små barnekoster. En bil som hadde satt seg fast nede i vegen her forsøkte de å få løs med en liten kost med 1 meters langt skaft og hode på ca 15cm. Jeg regner med det tok sin tid - jeg ble ikke stående og følge fremgangen..

Alle forsøker så godt de kan å holde sitt fortau fritt for snø. Her skal jo være rent og pent. Men det mest interessante vrien var ei dame nede i Shibuya som - iført kort skjørt og høye hæler forsøkte å skrape fortauet med en vindusnal. Beklager gutter at det ikke er dokumentert på bilde.
Japanerne er gode å rydde unna - her ser dere noen bilder av Tokyo i snøen:
Jentene var veldig fornøyd med snøen. Det var Sara (3) som, fra senga, utbrøt at det kom snø fra himmelen. Vi kledde på oss og gikk til en kafe nedi gata der vi liker å spise frokost på rolige søndager. Det tok lang tid, snøen var slapsete og våt og det ramlet mye sne ned fra tak og ledninger over gata. Vi hadde egentlig tenkt oss til parken. Men kafe var mer enn nok. Vi konkluderte med at snøen hjemme i Norge er bedre enn den japanske. Snøen ligger enda på bakken og i dag gjorde vi et forsøk på å finne utebukser som ungene kan leke i snøen med. Ikke engang HM her har det. De har forøvrig heller ikke strømpebukser til babyer der - så det er tydelig at barnemoten her for det første ikke legger opp til at ungene skal være varme på bena og iallefall ikke at de skal kunne være ute å leke i regn eller snø.

Det har vi egentlig visst en stund, og det snør nok en til to ganger i året så etterspørselen etter vinterklær her er nok ikke så stor som andre plasser i landet. Men likevel, så er det ganske kaldt og surt her nå. 

I barnehagen til ungene, som er en typisk japansk barnehage, går ungene i kortbukse og uten sokker hele året. Det er vanskelig for oss å forholde oss til akkurat denne delen. Jentene bruker derfor to lag ull. Og på bena har de enten cheroxx med ullfor eller andre vintersko med ullfor.
Inne har de varme i gulvet. Men ute leker de altså barnbent i skoene sine. Jentene har sokker på seg på vei til og fra barnehagen, men den lille tida de er ute er de, som de andre ungene, ute uten sokker - også når det snør. Det går helt sikkert fint og det rare med det er at Maya har begynt å kle av seg sokkene hjemme også. Så nå finner vi brukte sokker overalt. :)

1 kommentar:

  1. Spennende med andre kulturer og hvordan de håndterer de problemene vi ser som hverdagslig. Skjønner godt hun liker seg uten sokker, jeg legger de og overalt ;) Hils og klem til ungene, jada til dere åsså :)

    SvarSlett