søndag 30. september 2012

Japansk bad - sentō (銭湯) eller onsen(温泉)

I dag hadde vi nok en spennende kulturell opplevelse. Hotellets utendørsbassenger var stengt grunnet oppryddning etter tyfon. Derfor ville vi se om det var muligheter for bading innendørs. 

Jeg hadde fått med meg at hotellet hadde en spa-avdeling, med massasje, neglestudio og bademuligheter. Badeområdet hadde flere små bassenger og badstue. Jeg og ungene var rask å hente badeklærne.. Da vi først tittet inn var det ingen andre der. Vi kom tilbake og startet ut i et fint omkledningsrom. Jeg la merke til at det var en hylle som var opptatt, altså var det andre som også badet.

Vi gjorde oss klar kledde på badeklær og gikk ut i et stort åpent rom. Det var bare en inngangsdør til dette rommet. Så vi skjønte fort at denne delen kun var for damene. 

Det var ikke vanlige dusjer, men en rekker "båser" vi kunne vaske oss i. 

Maya og Sara demonstrerer..


Endelig et speil i rett høyde..

Vi vasket oss godt, samtidig som vi noterte at damen som badet samtidig som oss var helt naken. Denne nakenheten gjorde at jeg måtte undersøke historien bak.


Dette bassenget holdt 40 grader. Det samme gjorde boblebadet.



Det var badstu og et lite bad med kaldere vann man kunne kjøle seg ned i etter badstua.



Hotellets sentō eller onsen er et typisk tradisjonelt japansk bad. Et sentō er offentlig bad, et onsen er en type sentō, men badevannet kommer fra en varm kilde. Hotellet vårt hadde skilt om at vannet kom fra Manza sea. Jeg vet ikke om det var for å kunne kalle seg for et Onsen, men Maya mente at vannet ikke var salt nok til å komme kun fra sjøen.

Tidligere var det vanlig at japanere regelmessig gikk til kommunale bad fordi  mange hadde ikke bad hjemme. I dag er antallet offentlige bad betraktelig redusert, ettersom de aller fleste har bad og dusj i boligen sin. I mange boliger finnes det dusjrom som er nokså ulik de som er vanlig i vesten. Et dusjrom har ofte en badekar og mulighet for å dusje vedsiden av badekaret. Døra til dette rommet er ofte kontruert på en slik måte at vannet ikke renner ut i resten av badet - lik en dusj/dusjkabinett.

Sentō er delt av slik at kvinner og menn ikke bader sammen. Man vasker seg først godt med såpe før man bader naken i de store badene. Det er ansett som uakseptabelt og frekt å bade uten og vaske seg først. Det samme gjelder for bruk av såpe i badene. 

Jentene ville ikke gå ut av badet, så dette skal vi helt klart gjøre igjen! 

fredag 28. september 2012

Tyfon over Okinawa

Vi har hatt ei deili uke på Okinawa, sol, bading, is, og mer bading. Jeg skal skrive mer om Okinawa senere, i dag måtte vi utsette returen til Tokyo helt til mandag fordi tyfonen Jelawat herjer rundt Okinawa. En tyfon er en tropisk storm som har vindhastighet opptil ca 260 km/t.


I går ble vinduer og dører lukket og sperret av.Alt av møbler, og utstyr ute ble pakket vekk. Alle fly inn og ut av okinawa ble kansellert.

Vi våknet tidlig i dag til sterk vind og vått gulv på rommet vårt.

Værmeldigene sa at tyfonen skulle ha en peak i dag klokken 11. klokken 13 spist vi lunsj og like etter det ble bord og stoler flyttet bort fra vinduer fordi betjeningen ved hotellet var redd vindu skulle knuse.



Hotellet har stått for underholdning - ettersom det er noe kjedelig -spesielt for ungene - å være inne hele dagen.

onsdag 19. september 2012

Bento 弁当 - japan er bento-land!

Du trodde kanskje at Norge var matpakkens land og at ingen er så god som nordmenn på matpakker?

Hvis du trodde det, tok du grundig feil. Japanerne er verdensmestre på matpakke - eller bento som det heter her. Og når japanerne gjør noe kan du være sikker på at de gjør det 100 %. Japanerne er så gode på å lage bentoer og selge dem - at folk kommer tilreisende kun for å lære om hvordan mat kan tilberedes og serveres i bentoer, men likevel være god, sunn og ikke minst fersk.

En bento box inneholder vanligvis rice og kjøtt eller fisk sammen med syltede grønnsaker. Ferdiglagde bento boxer er å få kjøpt på de aller fleste matbutikker og kiosker. Men mange japanere bruker mye tid på å forberede ungene og ektefellens lunsj hjemme. Enkelte av mødrene i barnehagen står opp før fuglene for å lage de fineste bentoene...


Slik ser en "ordinær" bento ut:


Her ser du noen eksempler på spennende bentoer:




Bentoen har en lang historie som kan spores tilbake til tidlig kamakura periode, ca år 1200.Under EDO-perioden, ca 1600-1800, ble bentokulturen mer definert når reisende hadde med seg bentoen festet til livet. Denne bentoen bestod ofte av onigri, risballer eller ristrekanter pakket inn i sjøgress.

På slutten av 1800-tallet begynte de å selge bentoer på togstasjonene og på begynnelsen av 1900-tallet ble bentoboxer av aliminium ansett som luksusvarer.

Bentoen pakkes inn i et bomullsklede, furoshiki, som fungerer som oppbevaring og underlag under maten når de spiser.

Jeg vil jo såklart ikke være noe dårligere enn de andre mødrene. Spesielt fordi jeg synes det er viktig at Maya skal føle seg på linje med de andre - og vi er opptatt av at ungene skal integreres godt. Derfor står vi opp tidig og lager spennende matbokser til dem.


Vi har fått en helt skuff av utstyr, for som før sagt - utstyret er halve gleden ;)




Og et lite utvalg av matbokser - fordi det er spennende og varier og fordi jentene må en hver og noen ganger vil det være behov for å ha med en ekstra om vi skal noe rett etter barnehagen.

Her er noe av det vi har servert denne uka.



Hello kitty sandwich - veldig pop! Det finnes ulike varianter, Ole Brumm, Mikke Mus og helt sikkert flere andre. Her i huset er Hello Kitty en slager - og veldig japansk..




Ukas første lunsjboks - Maya var veldig fornøyd.


Mikke og Minni - her må nok øves litt. Matpakke lagd med pinsett er ganske tidkrevende..






Saras lunsj i dag. - gikk fort ned og hun vil ha mer påfyll! Det er en bamse, en kanin og en blomst - trykket ut i doble brødskiver, med spennende fyll. Mye skre dessverre, som ble mammas lunsj...

tirsdag 18. september 2012

Langhelg og festival!

Mandag 17. september var helligdag - dagen før ble det feiret med festival i parker og andre offentlige steder.  Denne festivalen feires årlig med mat, basar, fiskeleker og avsluttes søndag kveld med at menn kun iført truse og skjorte(!) bærer en slags stol mens de roper og brøler..


Vi var i parken like ved her vi bor, Shoto park. Der var det mat, tombola og jentene fikk fiske levende fisk.







Jentene fikk to gullfisk hver, så på veien hjem måtte vi finne bolle til gullfiskene.
Akvariebutikken hadde mye spennende... fortsettelse følger!

På kvelden var jeg ute for å feire Erlinda. Disse var å finne i gatene:


Bildet er litt dårlig men de bærer et en hellig shrine. Jeg har ikke klart å forstå helt hva de gjør, men det var mye lyd. 

Japanerne spesielt (og asiatere generelt) er glad i karaoke. Så bursdagsfeiringen av Erlinda
ble i all hovedsak tilbrakt på karaokebar. Man får et privat rom og kan synge og hyle så mye man vil. Vår egen popstjerne hadde kommandoen, jeg kommer ikke helt over av jeg er blitt venninne med en barnestjerne - hihi :)




fredag 14. september 2012

Livets harde realiteter

I morges spiste vi frokost, eller mer brunch, på vår favorittkafe rett nedi gata.

Mens vi satt der og nøt maten vår ramlet en liten spurv ned fra markisene over oss. Den var hardt forslått etter mest sannsynlig å ha flydd rett inn i vinduet over markisene. En av servitørene plasserte den forsiktig ved siden av kafeen i et blomsterbed.

Når vi dro derfra 10 minutter senere stod fuglen der og skalv. Etter en kort diskusjon om faren for fugleinfluensa kontra riskoen for en tidlig død forårsaket av katt eller rovfugl, ble enig om at den kunne bli med hjem og bo i en pappeske på verandaen vår. På veien hjem snakket vi om at fuglen kanskje kom til å dø og at vi da kunne begrave den i blomsterbedet - det skulle vise seg å ikke bli nødvendig!

Spurven ble forsiktig plassert i en åpen plastpose - og fikk disponere Saras plass i dobbeltvogna.

Vel hjemme lagde vi et lite hjem i en pappeske. Vi gav den noen brødsmuler og litt vann i et lokk. Deretter satt vi den ut på verandaen. Den flakset seg ut av pappeska - så vi plasserte pappeska ved siden av.


Den hadde trolig knekt halen sin. For den rørte seg ikke mer etter det lille flakseforsøket.

Vi gikk inn, men fulgte med den fra stua. Pluselig hadde vi hatt uønsket besøk av en liten ramp med fire foter og hvit lang hale. Fuglen var borte og når vi sprang etter katta, som lusket avgårde, kunne vi se at den hadde en liten skapning i munnen.

Jentene synes det var dårlig gjort å spise den lille fuglen som var syk, og de kunne ikke forstå hva katta hadde her å bestille - den bodde jo ikke her. Hvordan hadde den kommet seg inn?

Vi som trodde vi reddet den fra den raske død - jentene fikk ihvertfall ha et husdyr i fem minutter.. Men vi måtte også bruke litt tid på å snakke om at katter spiser mus og småfugler akkurat som vi spiser fisk og kylling - livets harde realiteter!

Hverdag og fest i Japan

Lørdag 8. september ble fineste Saraen vår 3 år. Vi feiret med ballonger og kaker og inviterte alle vi kjenner til bursdagsfest. Stor var gleden for Sara som fikk dukkehus med masse innbo til dyrefamilienen sine. Sylvanien families har stått på ønskelista og bestemor, bestefar og Denise har hjulpet til med innbo.




Etterpå koset i oss med deilig koreansk mat. Alt av grønnsaker og kjøtt kommer rått på bordet og steikes på en grill som er senket ned i bordet. Mmmmmm!





Mandag hadde Maya sin første dag i barnehgen. To dager senere startet Sara. 


Utenfor huset vårt. Det er helt greit med tre barn i ei vogn..


Maya og Natsuko på vei til barnehagen - Natsuko bor like ved oss og vi treffer dem ofte på vei til barnehagen.


Fine jenter utenfor porten til barnehagen. Uniformen har de på på vei til og fra Barnehagen.



Inne skifter de til "smock", en forkle-skjorte, og caps.


Uteaktiviteter med sang og lek.





Neste uke skal Maya ha med Bento (matpakke) i barnehagen. Vi har begynt å øve oss. Dette er brødskive som er vært en tur innom en hello kitty- form. Dobbel skive med skinkeost (Saras norske favoritt) gikk ned på høykant. Her ser dere hva de andre ungene får servert i sine bentoer: 
- jeg har litt å jobbe mot. Spesielt med tanke på at disse matboksene tar noe tid å forberede og jeg er ikke noen early bird..



Etter barnehagen på tirsdag dro vi til pappa sin jobb i Shinjuku.
Han jobber like ved siden av Park Hyatt Tokyo. I 51 etasje er det en fin restaurant med utsikt over hele byen. For en utsikt.. Jentene var helt overrasket over hvor stor byen er og hvor langt man kan se om man bare kommer høyt nok opp.


Hverdagen begynner å finne sin rytme, det er allerede to uker siden vi kom tilbake fra Norge/England - og det har gått utrolig fort. Lillebror har begynt å spise litt mat, pappaa har fått seg en ny hobby - han har laget en leke av tre. En stående bilbane. Mammaen er usikker på om det er utstyret eller selve konstrueringen som er mest spennende...





















onsdag 5. september 2012

Favoritt-kafe!

Yogaen gikk bra. Jentene har vært superflinke sammen med barnevakten og vi feirer med å spise lunsj på en fin kafe rett ved der vi bor. De har deilige sofae ute, utsikt mot parken, deilig mat og helt grei kaffe - som her må nytes kald, med isbiter!

Yoga for mammaer - første gang!

I oktober, november, februar og mars skal jeg bruke helgene på å bli sertifisert yogainstruktør.

Yogakurset legger opp til at man har en daglig praksis. Jeg synes det er vanskelig å få til å trene yoga hver dag med tre små barn, for å få et push og få noen å trene sammen med - skrev jeg i en gruppe for mødre i Tokyo at jeg var interessert i noen å gjøre yoga sammen med. Responsen var stor, så stor at heg ikke har plass i stua hjemme.

Jeg har derfor leid et lokale i nærområdet og i morgen er første dagen.. Jeg gledegruer meg. Jeg har aldri undervist på engelsk før og det kommer flere jeg aldri har møtt før. Dagen i dag har vært brukt til praktisk og mental forberedelse.

Vi har laget medlemskort; se så fine!

Nå gjenstår det bare å finpusse programmet og sjekke at all musikk er klar!